Δύο προσωπικές αντωνυμίες, δύο δεκαεπτάχρονα παιδιά κι ένα μυστήριο βρίσκονται ξαφνικά σ’ ένα δωμάτιο, και μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία πολλαπλών αναγνώσεων ξεκινά. Μια ιστορία, στην οποία ο θεατρικός λόγος της Λόρεν Γκάντερσον συνομιλεί με την ποίηση του Γουόλτ Γουίτμαν, υπερβαίνοντας τον χώρο και τον χρόνο, ξεδιπλώνοντας εντέλει μια υπόθεση αλληγορική και την ίδια στιγμή ρεαλιστικά επίκαιρη. Που μας αφορά όλους. Γιατί το «Εγώ» και το «Εσύ» είναι… «Εμείς».
Για το Εγώ κι Εσύ, η Λόρεν Γκάντερσον τιμήθηκε με το βραβείο Steinberg/ATCA New Play Award, ενώ ήταν υποψήφια και για το βραβείο Susan Smith Blackburn Prize.
Η Μαρία Καντιφέ επιστρέφει με μια μοναδική ερμηνεία στη “Σονάτα του σεληνόφωτος” του Γιάννη Ρίτσου.
“Άφησε με να έρθω μαζί σου…” λέει η γυναίκα στον νέο και ένα ταξίδι στο παρελθόν, το παρόν, τη μοναξιά, το χρόνο και τη φθορά του, τη συνειδητοποίηση και την αποδοχή ξεκινά… Το αγαπημένο ποίημα του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη παίρνει σάρκα και οστά στη σκηνή όπως ποτέ ξανά…
Στο ρόλο της γυναίκας η ΜΑΡΙΑ ΚΑΝΤΙΦΕ
μαζί της στη σκηνή ο Μάριος Μαραγκουδάκης
Σκηνοθεσία: Μαρία Καντιφέ
Σκηνικά: Θωμάς Καντιφές
Μουσική επιμέλεια: Μάριος Μαραγκουδάκης, Μαρία Καντιφέ
Φωτισμοί: Άννα Τζανιδάκη
Χειρισμός Ήχου: Ιωάννα Τρουλλινού
Βοηθοί: Θωμάς Καντιφές, Ανδρέας Διαμαντάκης
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
10, 17, 24 Ιανουαρίου 2025
Ώρα 21:15
Γενική είσοδος: 13 ευρώ
Θεατρικός Περίπλους, Φρυγανάκη 46, Ρέθυμνο
Τηλέφωνο Κρατήσεων: 6945458516
Διάρκεια: 35′
Μαρία Καντιφέ “Η Σονάτα του Σεληνόφωτος” (Φωτογραφία: Άννα Τζανιδάκη
Η σονάτα του σεληνόφωτος
Το 1956 ο Γιάννης Ρίτσος γράφει την πρώτη εκτενή ποιητική σύνθεση από τις 17 της Τέταρτης Διάστασης, που αναδείχθηκε σ’ ένα από τα πιο αγαπημένα ποιήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας∙ τη σονάτα του σεληνόφωτος, για την οποία και έλαβε το κρατικό βραβείο ποίησης.
Ο τίτλος του ποιήματος, που παραπέμπει στις αντίστοιχες δημοφιλείς συνθέσεις της ευρωπαϊκής μουσικής, οι οποίες διαρθρώνονταν σε δυο έως τέσσερα μέρη και γράφονταν για ένα ή δύο εκτελεστές, αναφέρεται στη διάσημη σονάτα του Λούντβιχ Μπετόβεν, το πρώτο μέρος της οποίας συνοδεύει την ιδιαίτερη αυτή εξομολόγηση της Γυναίκας με τα μαύρα∙ μέρος κι αυτό της σκηνοθεσίας του ποιήματος.
Ο τίτλος της ευρύτερης συλλογής, στην οποία εντάσσεται η σονάτα του σεληνόφωτος: «Τέταρτη Διάσταση», αναφέρεται σαφώς στην έννοια του χρόνου∙ έννοια κεντρική για τις περισσότερες ποιητικές συνθέσεις της συλλογής, καθώς το πέρασμα του χρόνου είναι αυτό που στενεύει τα εναπομείναντα περιθώρια ζωής, φέρνει τη φθορά, και εν τέλει υποτάσσει και τους πλέον υψηλόφρονες ανθρώπους.
Οι συνθέσεις της Τέταρτης Διάστασης έχουν παρόμοια μορφή∙ αποτελούν εξομολογητικούς μονολόγους, ηρωικών κυρίως προσώπων από την ελληνική μυθολογία, μπροστά σ’ ένα άλλο άτομο, που παραμένει όμως βουβό.
(…)
Για την ταυτότητα της Γυναίκας με τα Μαύρα ή καλύτερα για το πρόσωπο που ενέπνευσε τα βασικά στοιχεία της ηρωίδας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η μαρτυρία του ποιητή Δημήτρη Δούκαρη: Ήταν τότε που είχε πεθάνει ο σύζυγος της Μελισσάνθης και μετά, από σαράντα μέρες, μέσα στο βαρύ πένθος της μας είχε καλέσει με τη Ζωή Καρέλλη ένα βράδυ στο σπίτι της. Με τα μαύρα κρόσσια παντού τριγύρω. Με τις μαύρες γάτες που απόμειναν για συντροφιά στην ευγενική ποιήτριά μας. Είχα συγκινηθεί με το πένθος της, με την επιμονή της να μας συνοδεύσει «μέχρι πάρα κάτω». Και το «πάρα κάτω» δεν τελείωνε. Τότε πρόσεξα ένα τεράστιο φεγγάρι πάνω από την πλάτη της Μελισσάνθης. Είχαμε φτάσει πια στις σκάλες της οδού Αντωνοπούλου. Και τελικά η Μελισσάνθη επέστρεψε ολομόναχη, με την Πανσέληνο, στο σπίτι της. Την άλλη μέρα το πρωί ταραγμένος και συνεπαρμένος τα ιστορούσα όλα αυτά τα περιστατικά στον Γιάννη Ρίτσο. Και το πραγματικό μαγικό χέρι του ποιητή τα μετέτρεψε στη «Σονάτα του Σεληνόφωτος».
Η Μαρία Καντιφέ στη “Σονάτα του Σεληνόφωτος” (Φωτογραφία: Γιάννης Μαθιουδάκης)Η Μαρία Καντιφέ στη “Σονάτα του Σεληνόφωτος” (Φωτογραφία: Γιάννης Μαθιουδάκης)Η Μαρία Καντιφέ είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και δασκάλα υποκριτικής. Ασχολείται επαγγελματικά με το θέατρο από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και στη μακρά πορεία της έχει συνεργαστεί με σημαντικούς ανθρώπους του θεάτρου και έχει παίξει στις μεγαλύτερες σκηνές της χώρας όπως το Εθνικό Θέατρο, στο οποίο εργάστηκε για περίπου μια δεκαετία. Περισσότερες πληροφορίες εδώ ΜΑΡΙΑ ΚΑΝΤΙΦΕ.
ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ!
Είμαστε πολύ περήφανοι που η παράστασή μας “Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα” του Φ. Γκ. Λόρκα είναι διαθέσιμη στο κανάλι μας και μπορείτε να την δείτε On Demand μέσω του more.com.
Η παράσταση δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και καθοδήγηση της διευθύντριας του Σχολείου Θεάτρου του Θεατρικού Περίπλου, ηθοποιού, σκηνοθέτιδας και δασκάλας υποκριτικής, Μαρίας Καντιφέ, τον χειμώνα του 2021-2022 κατά τη διάρκεια της Καραντίνας για τον COVID-19 και ενώ οι διά ζώσης συναντήσεις είχαν απαγορευτεί.
Οι εκπαιδευόμενοι – ηθοποιοί δεν συναντήθηκαν ποτέ από κοντά! Όλη η δουλειά, οι πρόβες και το τελικό αποτέλεσμα έγιναν αποκλειστικά μέσω video-κλήσεων, κάνοντας την παράσταση αυτή την πρώτη ολοκληρωμένη παράσταση που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα με τον τρόπο αυτό, που σήμερα θα την κατατάσσαμε στην κατηγορία της digital performance.
Σας καλούμε να δείτε τη δουλειά μας αφού πρώτα έχετε γνώση της παραπάνω συνθήκης στην οποία δημιουργήθηκε. Για τον λόγο αυτό μπορείτε να παρακολουθήσετε πρώτα το παρακάτω video από το youtube, στο οποίο εξηγείται αναλυτικά η διαδικασία δημιουργίας της. Το video παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο The European Conference on Arts & Humanities (ECAH2024), που έγινε στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2024 από την δρ. Άννα Τζανιδάκη.
Πραγματικά ήταν ένας άθλος που όμως μας κράτησε ενεργούς σε μια περίοδο δύσκολη… Και το αποτέλεσμα μας έκανε πραγματικά περήφανους! Το θέατρο πάντα θα καταφέρνει να επιβιώνει γιατί αποτελεί ανάγκη των ανθρώπων…
*Η παράσταση μόλις ολοκληρώθηκε προβλήθηκε μέσω ομαδικής βιντεοκλήσης σε ένα κοινό περίπου 100 ατόμων.
Αυτή είναι η τέχνη μας…!
Να παίρνουμε ένα παραμύθι, ενός αγαπημένου παραμυθά και με τη μαγική κλωστή του θεάτρου , να προσπαθούμε να ενώσουμε τον θεατή με τον θεατρίνο, που όπως έχει αποδειχθεί και ιστορικά, βρίσκει πάντα, πάμπολλους τρόπους να επικοινωνεί….!
Δύο τσαρλατάνοι, μίμοι, γελωτοποιοί, μαζί με έναν “τρελό” των παλατιών μιας άλλης εποχής, ζωντανεύουν το παραμύθι πάνω στη σκηνή ,φέρνοντας διασκέδαση και προβληματισμό, ανακατεύοντας συνεχώς την αλήθεια με το χρόνο, το ψέμα με την ευφυία και την ψευδαίσθηση, φέρνοντας γέλιο, στο σήμερα μέσα από το χτες…!
Δημιουργώντας ένα χριστουγεννιάτικο αλληγορικό, ίσως και κάποιες στιγμές “εφιαλτικό”, ονειρόδραμα.
Ο Άντερσεν με το κείμενο του, που όπως λέει δεν είναι μόνο για παιδιά, μας δίνει ένα υπέροχο χαλί για να πατήσουμε και να χτίσουμε, μια απολαυστική παράσταση για όλη την οικογένεια και στο τέλος όλοι, μικροί και μεγάλοι, να φωνάξουμε σκεπτόμενοι την … ΓΥΜΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ!
Αν αυτό δεν είναι ψυχαγωγία , αγωγή της ψυχής…;!
Τότε τι είναι;
Σας ευχαριστούμε που και σε αυτό το ταξίδι του Θεατρικού Περίπλου είστε μαζί μας.
Καλή παράσταση!!!
Χρόνια πολλά!
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε μαζί σας τη χαρά μας για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων ενός έργου, που μας έχει συγκλονίσει!
Μια συγκινητική ιστορία για την σπουδαιότητα του “Μαζί”, που υμνεί την Αγάπη, την προσφορά και εν κατακλείδι τον Άνθρωπο…
Το βραβευμένο έργο της Lauren Gunderson,
«I + U (Εγώ κι Εσύ)»,
θα παρουσιαστεί, για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, σε μετάφραση του Χρήστου Νικολόπουλου, από τον Θεατρικό Περίπλου στο τέλος της Άνοιξης του 2025, σε σκηνοθεσία της Μαρίας Καντιφέ!
Οι πρόβες έχουν ήδη ξεκινήσει με ενθουσιασμό!!!
_________________
Η Αμερικανίδα θεατρική συγγραφέας Lauren Gunderson, έχει τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο Steinberg/ATCA New Play Award για τα έργα της «Ι and You» και «The Book of Will», καθώς και με τα βραβεία Lanford Wilson Award και Otis Guernsey New Voices Award.
Πλέον, συγκαταλέγεται στους πιο πολυπαιγμένους συγγραφείς της Αμερικής από το 2015 και μετά, ενώ διδάσκει θεατρική συγγραφή στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο.
Εάν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο mail info@theatrikosperiplous.gr , με μήνυμα στα social media ή στο τηλέφωνο 6943688972 (Δευτέρα με Παρασκευή, 12 με 3μ.μ.)
Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την νέα συνεργασία που ξεκινάει το θέατρο μας με την ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ. Έναν ξεχωριστό εκδοτικό οίκο που αγαπά και φροντίζει με τον καλύτερο τρόπο τα θεατρικά έργα του ελληνικού και του παγκόσμιου ρεπερτορίου!
Πολύ σύντομα θα μπορείτε να βρείτε μια σειρά των καλαίσθητων αυτών βιβλίων στο ΦΟΥΑΓΙΕ του ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΕΡΙΠΛΟΥ!
Θα ισχύσει ιδική έκπτωση για τους κατόχους της Κάρτας Φίλου #todikomastheatro και για τους μαθητές του Σχολείου Θεάτρου.
Μείνετε συντονισμένοι!
*Ανάμεσα στα βιβλία είναι και το δίτομο έργο “Το θέατρο στο Ρέθυμνο τον 20ό αιώνα” της δικής μας Άννας Τζανιδάκη, το οποίο είναι διαθέσιμο από τώρα στον χώρο του θεάτρου
Στην αίθουσα της Περιηγητικής Λέσχης Ρεθύμνου, Αγίου Φραγκίσκου 2, Παλιά πόλη (δείτε στο χάρτη)
Τηλέφωνο Κρατήσεων: 6945458516
«Στην Τουρκία το 1893 έγινε μια έκλειψη σελήνης. Στα χωριά και τις πόλεις, οι Τούρκοι βγήκαν μέσα στη νύχτα και με τα κανόνια και τα όπλα τους άρχισαν να πυροβολούν «το άγριο κτήνος» στον ουρανό που σκέπαζε το φεγγάρι. Κάποιοι άλλοι πάσχιζαν να διώξουνε το κτήνος με φωνές. Οι Αρμένιοι παρακολουθούσαν. Κι έπειτα, δυο χρόνια αργότερα, το 1895, ο Σουλτάνος, ανήσυχος για μερικούς ανυπάκουους Αρμένηδες, κήρυξε Ιερό Πόλεμο, ένα Τζιχάντ, και αμέσως οι Τούρκοι ξαναβγήκαν μέσα στη νύχτα κι άρχισαν να πυροβολούν αλλά όχι το «κτήνος στο φεγγάρι». Πυροβολούσαν τους γείτονές τους τους Αρμένηδες, που κλείστηκαν όπως – όπως σε ντουλάπες, και χώθηκαν μέσα σε χαντάκια και κρύφτηκαν σε γωνιές. Αλαλάζοντας οι Τούρκοι, βγήκαν στους δρόμους και τους σκότωσαν…»
Η ιστορία επαναλήφθηκεψε και ο ταλαιπωρημένος λαός των Αρμενίων ξαναμπήκε στο στόχαστρο των Τούρκων κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου. Κατά την τριετία 1915-1918 πραγματοποιήθηκε η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα με την συστηματική εξόντωση 1.500.000 ανθρώπων από τις Οθωμανικές αρχές.
Χιλιάδες Αρμένιοι πνίγηκαν σε ποτάμια, έπεσαν από γκρεμούς, σταυρώθηκαν και κάηκαν ζωντανοί…
Το έργο ξεκινά το 1921 στο Μιλουώκι της Αμερικής… Μετά τη γενοκτονία… Με πρωταγωνιστές δύο ορφανούς νεαρούς Αρμένιους. Ο εικοσάχρονος Αράμ Τομασιάν, μοναδικός επιζών της οικογένειάς του, διέφυγε στις Η.Π.Α., όπου εργάζεται ως φωτογράφος ειδικευμένος στις οικογενειακές φωτογραφίες μεταναστών, και φιλοδοξεί να γίνει ο γεννήτορας της καινούργιας οικογένειας Τομασιάν. Από την Αρμενία έχει φέρει μαζί του μία οικογενειακή φωτογραφία από την οποία έχει κόψει τα κεφάλια των νεκρών συγγενών του και έχει τοποθετήσει το δικό του και της δεκαπεντάχρονης Σέτα, που μόλις έχει φτάσει στην Αμερική από το ορφανοτροφείο της Κωνσταντινούπολης, ως “νύφη από φωτογραφία”, με την οποία ανυπομονεί να κάνει απογόνους και να συμπληρώσει την οικογενειακή φωτογραφία. Το σχέδιο όμως δεν πάει κατ’ ευχήν. Τα χρόνια περνάνε… Τη ζωή τους θα έρθει να ταράξει η είσοδος ενός άλλου ορφανού, του μικρού Βίνσετ…