Σχολείο Θεάτρου
«Η διδασκαλία στις τέχνες είναι μια δουλειά που χρειάζεται μεγάλη συγκέντρωση και αφοσίωση. Να εντοπίσεις την ατομικότητα, να κρατήσεις ζωντανή τη φλόγα, να τη βοηθήσεις να αναπτυχθεί. Να βγάλεις από τη μέση τα εμπόδια, να εξευγενίσεις την αισθητική, να παλέψεις με τις κακές συνήθειες, με την ωραιοπάθεια. Να ζητήσεις, να επιμείνεις, να απαιτήσεις. Να είσαι τρυφερός προς τον μαθητή, αλλά και αυστηρός. Να κρατάς αδιάκοπα ζωντανό το ενδιαφέρον του προς το ανθρώπινο υλικό. Να του προσφέρεις τις καλύτερες ιδέες σου. Με χαρά και με φροντίδα να παρακολουθείς την παραμικρή του πρόοδο… Σε όλα αυτά βρίσκεται ο σπόρος του θεάτρου, η βαθύτερη ουσία του… Είναι απολύτως αναγκαίο αυτοί οι νέοι να έχουν συνεχή και αδιάκοπη πίστη σε αυτό που έχουν αποφασίσει να αφιερώσουν τη ζωή τους… και στον καθένα από αυτούς πρέπει να δοθεί η μέγιστη προσοχή… Μόνο μέσα από αυτούς, μέσα από τα νιάτα της Σχολής, μπορεί το θέατρο να αναγεννηθεί.».
Για τη διδασκαλία της υποκριτικής: Νεμιρόβιτς Ντάντσενκο (1858-1943), συνιδρυτής Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας
Γενικές Πληροφορίες
Η αγάπη μας για το θέατρο και η ανάγκη μας να εξελισσόμαστε και να γινόμαστε καλύτεροι, μας οδήγησε τον Οκτώβριο του 2014 στη δημιουργία μιας θεατρικής σχολής στο Ρέθυμνο την οποία ονομάσαμε “Σχολείο Θεάτρου”. Ο στόχος μας είναι η εκπαίδευση, ανθρώπων όλων των ηλικιών που αγαπούν το θέατρο, μέσα από μαθήματα που καλύπτουν όλους τους τομείς της πολύπλευρης αυτής τέχνης που έχει ως βασικό εργαλείο τον ίδιο τον άνθρωπο και τις δυνατότητές του. Διευθύντρια και “δημιουργός” του “Σχολείου” είναι η ηθοποιός Μαρία Καντιφέ, η οποία είναι και η κύρια εκπαιδεύτρια. Οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί – συνεργάτες είναι αναγνωρισμένοι άνθρωποι του θεάτρου από όλη την Ελλάδα, χρόνια εξειδικευμένοι στο αντικείμενο που διδάσκουν, οι οποίοι έχουν την ίδια αγάπη για το θέατρο και για την μετάδοσή του στους νέους ηθοποιούς πράγμα που το αποδεικνύει η εμπειρία τους και η συμμετοχή τους στα μεγαλύτερα σχολεία της χώρας (Εθνικό Θέατρο, δραματική σχολή Κ.Θ.Β.Ε. κ.α.).
Βασικοί Εκπαιδευτές
Μαρία Καντιφέ, ηθοποιός
Διδάσκει: Υποκριτική, Αυτοσχεδιασμό, Σκηνική Αντίληψη, Δημιουργία ενός Ρόλου, Ορθοφωνία
Θωμάς Καντιφές, σκηνοθέτης, ηθοποιός, σκηνογράφος
Διδάσκει: Σωματική Έκφραση, Ιστορία Θεάτρου
Ανδρομάχη Βαρσάμη: Χορογράφος
Διδάσκει: Κίνηση – Χορό
Άννα Τζανιδάκη, Θεατρολόγος (Δρ. Θεατρολογίας), Ηθοποιός
Διδάσκει: Ιστορία Θεάτρου
Θανάσης Παπαθανασίου, Μουσικός, συνθέτης
Διδάσκει: Τραγούδι
Έχουν διδάξει επίσης οι:
Μάρθα Φριντζήλα, Σκηνοθέτης
Μάθημα: “Η δύναμη της φωνής”
Martina Sagmeister
Μάθημα: Body Expression
Susana Noemi Abigador
Μάθημα: Σωματική Έκφραση και Danza Vitale
Αντώνης Λουδάρος, ηθοποιός
Μάθημα: Υποκριτική
Ταξιάρχης Χάνος, Δάσκαλος φωνητικής στο Κ.Θ.Β.Ε, ηθοποιός και μόνιμο στέλεχος του Εργαστηρίου Φωνητικής Τέχνης του Σπύρου Σακκά
Μάθημα: Ορθοφωνία
Γιώργος Καύκας, ηθοποιός
Μάθημα: Υποκριτική
Δημήτρης Καταλειφός, ηθοποιός
Μάθημα: Υποκριτική
Κωστής Καπελώνης, ηθοποιός, σκηνοθέτης
Μάθημα: Υποκριτική
Πασχάλης Τσαρούχας, ηθοποιός
Μάθημα: Δρόμοι Υποκριτικής
Μαρία Λαμπρίδη, επαγγελματικό μακιγιάζ
Μάθημα: Θεατρικό Μακιγιάζ
Αθανασία Κώστα, χορογράφος
Μάθημα: Χορός
Γιάννης Παπατζανής, Μουσικός, συνθέτης
Διδάσκει: Ρυθμολογία
Αναλυτικές πληροφορίες…
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ (4ετούς κύκλου)
Η φοίτηση στο “Σχολείο Θεάτρου” είναι τετραετής και ο κύκλος σπουδών κάθε έτους διαρκεί από τον Οκτώβριο έως και τον Ιούνιο. Για να πάρει κάποιος μαθητής την τελική βεβαίωση σπουδών θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει με επιτυχία ένα κύκλο μαθημάτων και των τεσσάρων ετών. Τα μαθήματα αφορούν ενήλικες και δεν είναι απαραίτητη κάποια θεατρική εμπειρία για να ξεκινήσει κάποιος τη φοίτησή του στο “Σχολείο”. Οι εγγραφές συνήθως γίνονται κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού (δημοσιοποιούνται ανακοινώσεις στον τοπικό τύπο και στο διαδίκτυο).
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (4ετούς κύκλου)
Ο κύριος κορμός των μαθημάτων είναι ο εξής: Υποκριτική, Δημιουργία ενός Ρόλου, Αυτοσχεδιασμός, Κίνηση – Χορός, Σωματική Έκφραση, Ιστορία Θεάτρου, Σκηνική Αντίληψη, Ορθοφωνία, Τραγούδι, Ρυθμολογία, Ποίηση, Γλώσσα του Σώματος.
Τα μαθήματα κάθε έτους γίνονται 2 μέρες την εβδομάδα από 3 ή 4 ώρες. Την μία μέρα γίνεται το μάθημα της υποκριτικής ενώ την δεύτερη πραγματοποιείται κάποιο από τα υπόλοιπα μαθήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Το τελικό πρόγραμμα δίνεται στους μαθητές στην αρχή κάθε χρονιάς. Τα μαθήματα γίνονται βραδινές ώρες και ξεκινάνε στις 8μ.μ. ή στις 9μ.μ.
Εγγραφές νέου έτους: 2023-2024 – Έως Κυριακή 8 Οκτωβρίου
Κάντε την αίτησή σας τώρα, γίνετε κι εσείς μέρος της θεατρικής μας παρέας μέσα από την πιο ολοκληρωμένη εκπαιδευτική θεατρική εμπειρία!
Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει και θα διαρκέσουν έως και την Κυριακή 8 Οκτωβρίου.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν τα στοιχεία τους (Ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας και ημερομηνία γέννησης) στο e-mail info@theatrikosperiplous.gr και η γραμματεία θα επικοινωνήσει μαζί τους για τις λεπτομέρειες και στη συνέχεια την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Θεατρικός Περίπλους: Οδός Φρυγανάκη 46, Ρέθυμνο
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο της γραμματείας “Σχολείου Θεάτρου”: 6943688972 είτε μέσω e-mail στο info@theatrikosperiplous.gr
Από το καλοκαίρι του 2017 ξεκίνησε το Θερινό Σχολείο Θεάτρου, μία προέκταση της εκπαίδευσης του Χειμερινού Σχολείου.
Θερινό Σχολείο Θεάτρου 2017:
Δημήτρης Καταλειφός: Υποκριτική
Martina Sagmeister: Γλώσσα και ελευθερία του σώματος
Κωστής Καπελώνης: Υποκριτική
Θερινό Σχολείο 2018:
Ταξιάρχης Χάνος: Σεμινάριο Ορθοφωνίας
Γιώργος Καύκας: Υποκριτική
Θερινό Σχολείο Θεάτρου 2022:
“Ο ηθοποιός στη φύση” – Ιούλιος 2022
Εκπαιδεύτρια: Μαρία Καντιφέ
Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Από τον Μάρτιο του 2020 έως και το Καλοκαίρι του 2021 η πανδημία και η καραντίνα για την προστασία από τον Covid19 οδήγησε το Σχολείο Θεάτρου στη δημιουργία ενός ειδικού και ολοκληρωμένου προγράμματος διεξαγωγής των μαθημάτων αποκλειστικά μέσω διαδικτύου. Τα μαθήματα αυτά οδήγησαν μάλιστα στην πραγματοποίηση μιας ολόκληρης παράστασης, γεγονός που αποτελεί επίτευγμα πρωτοφανές για τα δεδομένα της χώρας μας και σημαντική επιτυχία για το Σχολείο Θεάτρου.
Η διευθύντρια του Σχολείου και εκπαιδεύτρια, Μαρία Καντιφέ, κατάφερε να δημιουργήσει μια ειδική μέθοδο διδασκαλίας προσαρμοσμένη στα δεδομένα των περιορισμών αυτής της περιόδου. Μέσα από ειδικά μαθήματα, video-κλήσεις, εργασίες μέσω video πραγματοποιήθηκαν κανονικά τα μαθήματα Υποκριτικής, Αυτοσχεδιασμού, Εκφραστικού Τραγουδιού, Ποίησης, Σωματικής Έκφρασης, Ενδυνάμωσης Σώματος, Γλώσσας του Σώματος, Σκηνικής Αντίληψης, Ορθοφωνίας και Ιστορίας Θεάτρου. Και όλα αυτά κατέληξαν σε ένα διαδικτυακό τριήμερο στο οποίο παρουσιάστηκαν σε καθηγητές, μαθητές και σε ένα περιορισμένο, αναγκαστικά, κοινό (όσο επέτρεπε τη σταθερότητα της σύνδεσης) τα αποτελέσματα όλης αυτής της δουλειάς: «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» για το οποίο δούλεψαν όλα τα έτη, και οι εξετάσεις – παρουσίαση των κομματιών κάθε έτους ξεχωριστά.
Είναι πραγματικά πρωτοφανές για τα δεδομένα της Ελλάδας αυτό που κατάφερε να κάνει το Σχολείο Θεάτρου. Όχι μόνο δεν σταμάτησε να λειτουργεί, αλλά συνέχισε αδιάκοπα φέρνοντας ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στην εξέλιξη των εκπαιδευόμενων, ισάξιο των δια ζώσης μαθημάτων. «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» καθώς και όλα τα κομμάτια που παρουσίασαν οι μαθητές δημιουργήθηκαν αποκλειστικά μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες χωρίς κανείς να έρθει ποτέ σε «ζωντανή» επαφή με τον άλλο.
Οι ίδιοι οι μαθητές σημειώνουν για αυτή τους την εμπειρία: «Ίσως η πιο δύσκολη θεατρική χρονιά φτάνει στο τέλος της… Για εμάς παρέμεινε “θεατρική” παρόλα τα εμπόδια που έφερε η καραντίνα στη ζωή μας!!! Η δασκάλα μας, Μαρία Καντιφέ, με πείσμα και πολύ αγάπη για αυτό που κάνει κατάφερε μέσα σε αυτές τις ειδικές συνθήκες να μας ανοίξει δρόμους που μας οδήγησαν πολλά βήματα πιο πέρα… Ψάξαμε, Ανακαλύψαμε, Δοκιμάσαμε, Εξελιχθήκαμε, κάναμε τους υπολογιστές και τις οθόνες εργαλείο και όχι εμπόδιο… Δουλέψαμε επί της ουσίας και καταφέραμε το ακατόρθωτο… να κάνουμε πραγματικότητα μια ολόκληρη παράσταση… Το θέατρο είναι κάτι ζωντανό που ποτέ δεν θα αντικατασταθεί από τα ηλεκτρονικά μέσα… Αναμφισβήτητα! Όμως αν και δεν αγγίξαμε ο ένας τον άλλο σωματικά… ζώντας την κάθε στιγμή τόσο αληθινά μέσα στα δωμάτιά μας ήταν σαν να καταφέραμε πολλές φορές να νιώσουμε τους άλλους δίπλα μας, να αγγίξουμε τις ψυχές μας, τους κοινούς μας στόχους και τελικά να έρθουμε ουσιαστικά κοντά…. Ευγνώμονες γι’ αυτό που ζήσαμε, και ευχαριστώντας όλους τους εκπαιδευτές, προχωράμε με πολλά νέα εφόδια στις αποσκευές μας και μια τεράστια λαχτάρα να βρεθούμε επιτέλους ξανά στον ίδιο χώρο συνεχίζοντας τη διαδρομή μας στον κόσμο της τέχνης, όπως το Σχολείο Θεάτρου μοναδικά μας προσφέρει!
Οι σπουδαστές του Σχολείου»
Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου, έκανε το Σχολείο να αποφασίσει να δημιουργήσει ένα ειδικό τμήμα, το οποίο θα γίνεται μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και σκοπό θα έχει, όχι να αντικαταστήσει τα ζωντανά μαθήματα – κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με τη φύση του ίδιου του θεάτρου που αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό – αλλά να μπορέσει να παρέχει εκπαίδευση σε ανθρώπους που δυσκολεύονται να βρίσκονται στις δια ζώσης συναντήσεις είτε γιατί ζουν σε άλλες πόλεις, είτε αδυνατούν λόγω φόρτου εργασίας κ.λ.π.
Εάν ενδιαφέρεστε για διαδικτυακά μαθήματα, στείλτε μας mail στο info@theatrikosperiplous.gr για περισσότερες πληροφορίες.
Το Σχολείο Θεάτρου αναλαμβάνει την προετοιμασία νέων για τις εισαγωγικές εξετάσεις σε δραματικές σχολές μέσω ιδιαίτερων μαθημάτων τα οποία γίνονται κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Για περισσότερες πληροφορίες στείλετε μας mail στο info@theatrikosperiplous.gr
Απόφοιτοι 4ετούς Κύκλου του “Σχολείου Θεάτρου”
Για την ολοκλήρωση των σπουδών απαιτείται ο κάθε εκπαιδευόμενος ηθοποιός να έχει καταφέρει να αναπτύξει επαρκώς όλα εκείνα τα μέσα που χρειάζονται, ώστε να ανταπεξέλθει πάνω σε μια θεατρική σκηνή, καθώς και να έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε έργα διαφορετικού ρεπερτορίου και είδους (ψυχολογικό θέατρο, τραγωδία, κωμωδία, ποιητικό θέατρο κ.λ.π.). Στόχος είναι ο κάθε απόφοιτος φεύγοντας από το “Σχολείο” να έχει αποκτήσει την δεξιότητα να δημιουργήσει και να ενσαρκώσει έναν ρόλο στην ολότητά του, χρησιμοποιώντας όλα τα στοιχεία πάνω στα οποία έχει εκπαιδευτεί, που ξεκινούν από την βαθιά έρευνα του κάθε κειμένου και φτάνουν στην σκηνική απόδοσή του.
-
5) Νικολέτα Μητσοπούλου (Έτος αποφοίτησης: 2023)
-
4) Νικολέτα Μακρυγιάννη (Έτος αποφοίτησης: 2023)
-
3) Μάριος Μαραγκουδάκης (Έτος αποφοίτησης: 2023)
-
2) Στέλλα Φραντζεσκάκη (έτος αποφοίτησης: 2023)
-
1) Άννα Τζανιδάκη (έτος αποφοίτησης: 2021)

Σχολείο Θεάτρου, Συχνές ερωτήσεις:
- Το «Σχολείο Θεάτρου» είναι δραματική σχολή;
Το «Σχολείο Θεάτρου» παρέχει όλα τα μαθήματα μιας δραματικής σχολής, με ένα πρόγραμμα λιγότερων ωρών μέσα στην εβδομάδα, ωστόσο δεν αποτελεί Δραματική Σχολή αναγνωρισμένη από το κράτος.
- Μπορώ να παρακολουθήσω ένα μάθημα μόνο από αυτά που προσφέρονται στον 4 ετή κύκλο;
Όχι, τα μαθήματα του κύκλου σπουδών αποτελούν ένα σύνολο διαφορετικών ενοτήτων που η μία συμπληρώνει την άλλη και δίνουν ένα αποτέλεσμα όταν παρακολουθούνται όλα μαζί.
- Υπάρχουν δίδακτρα για το «Σχολείο»;
Ναι, υπάρχει μια ετήσια συνδρομή. Για περισσότερες λεπτομέρειες απευθυνθείτε στη γραμματεία.
- Μπορώ να παρακολουθήσω ένα χρόνο μόνο από το «Σχολείο»;
Ναι, ο καθένας είναι ελεύθερος να επιλέξει τι θέλει να κάνει, ωστόσο αν αυτή είναι η πρόθεσή σας εξ’ αρχής θα ήταν καλό να έχετε ενημερώσει τους υπεύθυνους από την εγγραφή σας.
- Γίνονται εξετάσεις στο τέλος του χρόνου;
Ναι, η κάθε χρονιά κλείνει με τις εξετάσεις του κάθε έτους, στις οποίες παρουσιάζουν μέρος της δουλειάς που έχει γίνει όλη τη χρονιά.
- Άρα μπορεί να μην περάσω και να μείνω στο ίδιο έτος;
Υπάρχει αυτή η πιθανότητα, εφόσον το «Σχολείο» κρίνει ότι δεν έχετε τις επαρκείς γνώσεις για να παρακολουθήσετε το επόμενο έτος.
- Όταν τελειώσω και το 4ο έτος θα μπορώ να δουλέψω ως ηθοποιός;
Ναι. Πρακτικά παίρνοντας το πτυχίο της σχολής θα έχετε τις απαραίτητες γνώσεις για να δουλέψετε ως ηθοποιός. Το «Σχολείο» ωστόσο, τυπικά, δεν είναι δραματική σχολή αναγνωρισμένη από το κράτος (αυτό σημαίνει ότι σε ότι αφορά στο δημόσιο θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χαρτί ως εμπειρία και όχι ως αναγνωρισμένο πτυχίο).
- Μπορούν να παρακολουθήσουν ανήλικοι τα μαθήματα;
Όχι, τα μαθήματα απευθύνονται μόνο σε ενήλικες.
- Μπορώ να παρακολουθώ τα μαθήματα του «Σχολείου» χωρίς να συμμετέχω στις ασκήσεις;
Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Όλοι οι εκπαιδευόμενοι οφείλουν να συμμετέχουν
ενεργά στο βαθμό που μπορεί ο καθένας.
- Υπάρχει όριο ηλικίας;
Όχι, οποιοσδήποτε άνω των 18 ετών μπορεί να κάνει αίτηση.
- Είστε τόσο αυστηροί όσο ακούγεται;
Το «Σχολείο Θεάτρου» δουλεύει με επαγγελματισμό, προσφέροντας ένα οργανωμένο πρόγραμμα, που έχει δημιουργηθεί με πολύ μελέτη, στους ανθρώπους που επιθυμούν να ασχοληθούν σοβαρά με το θέατρο, με συνέπεια και καλή διάθεση. Αυτή η συνέπεια στη δουλειά και η διαθεσιμότητα είναι το βασικό ζητούμενο και ο τρόπος για να γίνει η ομάδα δημιουργική και παραγωγική. Αυτό το πλαίσιο πιθανόν να φαίνεται αυστηρό σε κάποιους που ζητάνε κάτι άλλο ερχόμενοι στο θέατρο.
- Άρα αν δεν θέλω να γίνω ηθοποιός να μην κάνω αίτηση. Ήθελα να δοκιμάσω πιο χαλαρά γιατί δεν μου αρέσει να εκτίθεμαι…
Όχι, το ότι δεν επιθυμείτε να γίνετε ηθοποιός δεν πρέπει να σας αποτρέψει από το να κάνετε την αίτηση. Ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευόμενων που έχουν περάσει ως σήμερα από το «Σχολείο» είχε ως στόχο την προσωπική εξέλιξη ή ακόμα και την βοήθεια σε κυρίως επαγγέλματα, όπως εκείνα των εκπαιδευτικών. Το «Σχολείο» είναι ανοιχτό σε όποιον θέλει να δοκιμάσει και να δοκιμαστεί μέσα από το θέατρο. Το Α’ Έτος έτσι κι αλλιώς έχει ως στόχο την πρώτη γνωριμία, την αντιμετώπιση της έκθεσης και την επαφή με τις πρώτες βασικές γνώσεις.
- Θα μπορώ να παίζω και στις παραστάσεις του «Θεατρικού Περίπλου» αν είμαι εκπαιδευόμενη/νος στο «Σχολείο Θεάτρου»;
Ναι, το «Σχολείο» δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής στις παραστάσεις του «Περίπλου» όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες και υπάρχουν διαθέσιμοι ρόλοι.
Για οποιαδήποτε άλλη ερώτηση είμαστε στη διάθεσή σας στο info@theatrikosperiplous.gr (γραμματεία) και στο 6943688972
Τσέχοφ, “Τρεις αδελφές”, Παράσταση εξετάσεων Γ’ Έτους 2018-19
Τσέχοφ, “Τρεις αδελφές”, Παράσταση εξετάσεων Γ’ Έτους 2018-19
Εξετάσεις Γ’ Έτους 2017-18: “Ορέστεια” Αισχύλου
2019-20 “Κατσούρμπος”, Γ. Χορτάτζη (Γ’ Έτος)
2020-21 “Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα” F.G. Lorca (Διαδικτυακή παράσταση)
2020-21 “Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα” F.G. Lorca (Διαδικτυακή παράσταση)