Μαρία Καντιφέ

Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Γιώργου Θεοδοσιάδη.

Ξεκίνησε να ασχολείται με το θέατρο το 1986 και μέχρι την ίδρυση του Θεατρικού Περίπλου εξέφραζε την καλλιτεχνική της ανησυχία μέσα από διάφορες θεατρικές ομάδες πολιτιστικών συλλόγων. Ασχολήθηκε με τη μουσική και το τραγούδι καθώς και με την οργάνωση θεατρικών παραστάσεων.
Το 1990 μαζί με τον Θωμά Καντιφέ και το Μανώλη Σειραγάκη δίνουν νομική υπόσταση στον Θεατρικό Περίπλου στον οποίο και παραμένει μέχρι και το 1992 οπότε και φεύγει για την Αθήνα για να φροντίσει για την προσωπική της εκπαίδευση.

Ενώ βρίσκεται στη σχολή Θεοδοσιάδη παρακολουθεί και μαθήματα χορού στη σχολή Ισίδωρου Σιδέρη, φωνής και τραγουδιού με τους τραγουδιστές της όπερας Τάση Χριστογιαννόπουλο και Χριστόφορο Σταμπόγλη. Επίσης παίρνει μέρος σε σεμινάρια σωματικής και υποκριτικής έκφρασης στο Μέγαρο Μουσικής. Παρακολουθεί για 2 χρόνια σεμινάρια με το Μίνω Βολανάκη, με τον οποίο στη συνέχεια έχει τη χαρά να βρεθεί δίπλα του ως βοηθός του στα έργα «Ψύλλοι στ’αφτιά», Φεϊντώ, «Ο χρόνος και το δωμάτιο», Μπότο Στράους, «Ο χορός του θανάτου», Στρίντμπεργκ, «Αντιγόνη», Σοφοκλή. Ταυτόχρονα κάνει πρόβες μαζί του για το ανέβασμα της «Μήδειας» του Ευριπίδη.

Το 1994 εργάζεται ως μουσική παραγωγός στο ράδιο ANT1 με τη Σοφία Βόσσου. Αμέσως μετά συνεργάζεται με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, όπου συμμετέχει στις παραστάσεις «Ο Μάγος του Οζ», σε σκηνοθεσία Νανάς Νικολάου, «Ματωμένος Γάμος» (δούλα) και «Το μάθημα», του Ιονέσκο σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα. «Η μικρή μας πόλη» Θ. Ουάιλντερ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου.

Το 1995 βρίσκεται πάλι στην Αθήνα στο θίασο Χαλκιά – Παρτσαλάκη, στο θέατρο Καλουτά όπου παίζει στην παράσταση «Οι Άθλιοι», του Β. Ουγκώ σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη.
Το 1996 συμμετέχει ως συμπαρουσιάστρια μαζί με τη Σοφία Βόσσου σε τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι ΣΚΑΙ.
Την ίδια χρονιά παίζει στην παράσταση «Φαύστα» στο θέατρο Σμαρούλα σε σκηνοθεσία Γιάννη Μποστατζόγλου. Το καλοκαίρι βρίσκεται στην Κρήτη όπου παίρνει μέρος την παράσταση «Ο γιατρός με το στανιό και οι Ξιπασμένες» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκη στο Θέατρο των Vivi.

To 1997 πηγαίνει στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, όπου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Οικονόμου παίζει στην παράσταση «Η πινακοθήκη των ηλιθίων» του Ν. Τσιφόρου. Και στην παράσταση «Ο Σιμιγδαλένιος» Α. Αδαμόπουλου, σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου.
Από το 1998 έως το 2000 συμμετέχει στη «Φόνισσα», του Α. Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, στο θέατρο Πολιτεία. Ταυτόχρονα (1999) είναι βοηθός σκηνοθέτης στην παράσταση «Οι Δραπέτες της σκακιέρας» Ε. Τριβιζά σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου και μουσική Γιώργου Κουρουπού, παραγωγή Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο θέατρο Ήβη.
Από το 2000 έως και το 2007 συμμετέχει σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου.
Για δύο σεζόν παίζει στην Κεντρική Σκηνή στην παράσταση «Γέρμα», του Φ. Γκ. Λόρκα, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου και συμμετέχει ως βοηθός σκηνοθέτη στην παράσταση «Άλκηστις», του Ευριπίδη, στην Πειραματική Σκηνή, σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου.
Το 2001 σκηνοθετεί μαζί με τον Δημήτρη Οικονόμου την «Λιλιπούπολη», στη μουσική σκηνή «Αερικό» και στη συνέχεια σκηνοθετείται από τον ίδιο στην παράσταση «Σταθμοί κάτω από την πόλη», στην πειραματική σκηνή του Εθνικού.

Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς παίζει στην «Ορέστεια», του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου.
Το 2003 είναι βοηθός σκηνοθέτη στην παράσταση «Ίωνας»του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου, στην οποία παίζει και τον ρόλο της Πυθίας.
Το 2004 παίζει στο «Δώρο της Μέδουσας», του Πίτερ Σάφερ σε σκηνοθεσία Γ. Θεοδοσιάδη. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς παίζει το ρόλο της Λαμπιτώς στη «Λυσσιστράτη», του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Κ. Τσιάνου.
Με του ίδιου τη σκηνοθεσία παίζει τις επόμενες 2 σεζόν στον «Κύκλο με την Κιμωλία», του Μπ. Μπρεχτ και το 2006 στον «Υπάλληλο» του Χουρμούζη στο θέατρο ΚΑΠΠΑ. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς παίζει στις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Σ. Χατζάκη. Το 2007 παίζει στη «Μάνα Κουράγιο»,του Μπ. Μπρεχτ σε σκηνοθεσία Κ. Τσιάνου.

Το 2008 αφήνει το Εθνικό και βρίσκεται στο θέατρο Λαμπέτη στην παράσταση «Το Μελτεμάκι», του Π. Χορν σε σκηνοθεσία Κ. Τσιάνου.
Το 2009 βρίσκεται στον θίασο του Σπύρου Παπαδόπουλου στην παράσταση «Το Φιόρο του Λεβάντε» του Γ. Ξενόπουλου, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου.
Από το 2010 παραδίδει σεμινάρια για την τέχνη του Θεάτρου στην Αθήνα αλλά και στην Κρήτη.
Το 2013-14 ανέβασε σε μορφή μονολόγου “Το αμάρτημα της μητρός μου” του Γ. Βιζυηνού, σε σκηνοθεσία Θωμά Καντιφέ. Η παράσταση παίχτηκε σε Κρήτη και Αθήνα.

Το 2014 δημιούργησε στο Ρέθυμνο το Σχολείο Θεάτρου του Θεατρικού Περίπλου, στο οποίο είναι διευθύντρια και δασκάλα Υποκριτικής, Αυτοσχεδιασμού, Σκηνικής Αντίληψης, Ορθοφωνίας, Ποίησης και Γλώσσας του Σώματος.

Μετά το “Αμάρτημα της μητρός μου”, συνέχισε στη σκηνή του Θεατρικού Περίπλου, σε σκηνοθεσία Θωμά Καντιφέ, με τα έργα “Ένα παράξενο απόγευμα” του Α. Δωριάδη και “Κυρία Μαργαρίτα” του Ρ. Ατάιντε. Το 2019 σκηνοθέτησε μαζί με τον Θωμά Καντιφέ την παράσταση “Γιατρός με το στανιό” του Μολιέρου. Το 2020 σκηνοθέτησε την παράσταση του έργου “Κατσούρμπος” του Γ. Χορτάτζη η οποία ανέβηκε από τον Θεατρικό Περίπλου και το Σχολείο Θεάτρου στην Κρήτη.
Πέρα από το θέατρο έχει συμμετάσχει αρκετές φορές σε τηλεοπτικές σειρές από το 1995 έως και σήμερα όπως: “Πειρασμός” (MEGA 1995), “Δανεικός Πατέρας” (ΑΝΤ1 1997), “Τα χαμένα γράμματα” (ΕΤ1 1997), “Κρις Κρος” (MEGA 1999), “Κρεσέντο” (STAR 2000), “L.A.P.D.” (MEGA 2008), “Πάρης και Ελένη” (ANT1 2008), “Χαρά αγνοείται” (MEGA 2009), “Παιδική Χαρά” (MEGA 2009), “Η λέξη που δε λες” (Alpha TV 2016), “Κομάντα και Δράκοι” (MEGA 2021).
Στον Κινηματογράφο έχει συμμετάσχει στην ταινία μικρού μήκους “Στου Χάρου τα δόντια” (1996) σε σκηνοθεσία Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη και στην βραβευμένη ταινία “Βασιλική” (1997) του Βαγγέλη Σερντάρη.

- Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη της Μαρίας Καντιφέ στο Rethemnos.gr: Συνέντευξη με την σκηνοθέτη της «Μήδειας», ηθοποιό και διευθύντρια του Σχολείου Θεάτρου του Θεατρικού Περίπλου, Μαρία Καντιφέ (27/06/2023)